To, co znajduje się na naszych talerzach bardzo mocno wpływa na jakość zdrowia, a tym samym samopoczucia. Prawidłowa, zbilansowana dieta to ogromnie ważny czynnik, którego absolutnie nie możemy bagatelizować, jeśli chcemy czuć się i wyglądać dobrze. Właściwie skomponowany jadłospis powinien być jednym z najważniejszych aspektów naszej codzienności, a zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy organizm narażony jest na działanie szeregu wirusów oraz bakterii. Jak go wzmocnić? Podpowiadamy.

Zimowa dieta – częste, ale małe posiłki

W komponowaniu zimowego jadłospisu ważne jest to, aby spożywać posiłki o stałych porach. Porcje powinny być małe, ale jedzone często. Najlepiej jest postawić więc na pięć dań w ciągu dnia, których kaloryczność utrzymuje się na poziomie 250-300 kcal. Nie dość, że takie działanie skutecznie będzie chroniło nas przed nadprogramowymi kilogramami, to jeszcze będzie bardzo pomocne w utrzymaniu równowagi cieplnej.

Jak odżywiać się zimą? Zadbaj o florę bakteryjną jelit

Zdrowa, zbilansowana dieta, a więc prawidłowa, to przede wszystkim dbanie o to, aby zadbać o właściwą, naturalną florę bakteryjną jelit. Takie działanie, to ogromny wpływ na odporność całego organizmu. Trzeba pamiętać, że to właśnie one stanowią ochronę przed różnego rodzaju zarazkami, a więc bakteriami oraz wirusami. Gdzie więc szukać pożytecznych bakterii? Najlepiej jest sięgać po kiszonki, a więc między innymi kiszoną kapustę, albo ogórki. Pomocne będą także fermentowane napoje mleczne. Istotną rolę pełnią także prebiotyki, które występują między innymi w produktach zbożowych oraz otrębach pszennych.

Dieta zimowa – jak odżywiać się zimą, aby mniej chorować?

To, co znajduje się na naszych talerzach bardzo mocno wpływa na jakość zdrowia, a tym samym samopoczucia. Prawidłowa, zbilansowana dieta to ogromnie ważny czynnik, którego absolutnie nie możemy bagatelizować, jeśli chcemy czuć się i wyglądać dobrze. Właściwie skomponowany jadłospis powinien być jednym z najważniejszych aspektów naszej codzienności, a zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy organizm narażony jest na działanie szeregu wirusów oraz bakterii. Jak go wzmocnić? Podpowiadamy.

Zimowa dieta – częste, ale małe posiłki

W komponowaniu zimowego jadłospisu ważne jest to, aby spożywać posiłki o stałych porach. Porcje powinny być małe, ale jedzone często. Najlepiej jest postawić więc na pięć dań w ciągu dnia, których kaloryczność utrzymuje się na poziomie 250-300 kcal. Nie dość, że takie działanie skutecznie będzie chroniło nas przed nadprogramowymi kilogramami, to jeszcze będzie bardzo pomocne w utrzymaniu równowagi cieplnej.

Jak odżywiać się zimą? Zadbaj o florę bakteryjną jelit

Zdrowa, zbilansowana dieta, a więc prawidłowa, to przede wszystkim dbanie o to, aby zadbać o właściwą, naturalną florę bakteryjną jelit. Takie działanie, to ogromny wpływ na odporność całego organizmu. Trzeba pamiętać, że to właśnie one stanowią ochronę przed różnego rodzaju zarazkami, a więc bakteriami oraz wirusami. Gdzie więc szukać pożytecznych bakterii? Najlepiej jest sięgać po kiszonki, a więc między innymi kiszoną kapustę, albo ogórki. Pomocne będą także fermentowane napoje mleczne. Istotną rolę pełnią także prebiotyki, które występują między innymi w produktach zbożowych oraz otrębach pszennych.

Co jeść zimą? Postaw na ciepłe posiłki

Zimne przekąski i suche kanapki nie powinny stanowić podstawy zimowej diety. Warto więc poświęcić trochę czasu na przygotowanie ciepłych, konkretnych potraw, aby dostarczyć organizmowi energii do działania i mocno wpłynąć na kondycję organizmu. Warto stawiać także na pikantne dania. Co więc jeść zimą? Bardzo pomocne na drodze do zdrowia jest spożywanie zup, które nie tylko sycą, ale także dostarczają wielu składników odżywczych. Wśród nich warto wymienić chociażby białko, potas oraz fosfor. Nie bez znaczenia pozostają także ich właściwości rozgrzewające. Warto także wprowadzić do jadłospisu owocowe herbaty rozgrzewające, jak również soki owocowo-warzywne. Oprócz właściwie skomponowanej diety na drodze do osiągnięcia dobrej kondycji organizmu jest także stawianie na aktywność fizyczną.