Czosnek nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. O jego zdrowotnych właściwościach wiedziały już nasze babcie i prababcie i chętnie stosowały go jako dodatek do potraw. My również często sięgamy po czosnek, choć nie zawsze wiemy jak go wykorzystać. Kiedy czosnek jest znakomitym remedium i w jakiej podać go formie – a kiedy zdecydowanie nie wystarczy?

Przeziębienie – najpowszechniejsza z ludzkich przypadłości

Każdemu z nas dokuczało kiedyś przeziębienie. Szacuje się, że aż 40 proc. populacji cierpi na nie co najmniej raz w roku (za: Słowińska, 2003). Przeziębienie to inaczej ostre, wirusowe zapalenia błony śluzowej gardła, krtani, nosa oraz zatok przynosowych (za: Zielińska-Pisklak, Szeleszczuk, Młodzianka; 2013).

Niektórzy badacze zwracają uwagę na fakt, że nie wszystkie przeziębienia mają charakter wirusowy; jednak tak czy inaczej, wirusy to przyczyna większości z tych schorzeń. Przeziębienie to jednocześnie powód aż 25 do 50 proc. wszystkich konsultacji pacjentów z lekarzami (za: Szamborski, 2016)!

Jak objawia się przeziębienie?

Często objawy przeziębienia pojawiają się wkrótce po ekspozycji ciała na zimno; pierwsze powiązania ochłodzenia ciała z podatnością na wirusy opisywano już ponad trzysta lat temu (za: Eccles, 2004).

Najczęściej są to:

  • lekko podwyższona temperatura ciała,
  • zatkany nos i obecność wydzieliny,
  • ból głowy i gardła
  • oraz ogólne osłabienie.

Często pojawia się także pieczenie oczu i kaszel – najpierw suchy, później mokry. Przeziębienie teoretycznie nie jest chorobą poważną, zazwyczaj przechodzi samo; jest jednak dosyć uciążliwym powodem nieobecności w pracy czy w szkole i potężnym utrudnieniem codziennego funkcjonowania.

Warto wspomnieć, że dzieci cierpią na przeziębienie wyjątkowo często – zarówno z powodu niedojrzałości układu immunologicznego, jak i nie do końca rozwinięty układ oddechowy (za: Skórka, 2016).

Nie myl przeziębienia z grypą!

Poważnym problemem w naszym społeczeństwie jest nieświadomość pacjentów co do różnic między przeziębieniem wywołanym tak zwanym wirusem grypopodobnym a prawdziwą grypą. Wielu chorych w obydwu przypadkach próbuje samoleczenia, stosując proste leki OTC, dostępne w aptece bez recepty (za: Borzęcki i in., 2012).

Choć 87 proc. Polaków wie, że przeziębienie i grypa to dwie różne choroby, ciągle 12 proc. uważa, że niczym się one nie różnią (za: Lerch, Mastalerz-Migas; 2013). Tymczasem grypa to choroba grożąca poważnymi powikłaniami (na przykład zapaleniem mięśnia sercowego czy zapaleniem opon mózgowych) i wymaga niezbędnej konsultacji z lekarzem. Na szczęście, grypę i przeziębienie można rozróżnić dzięki kilku charakterystycznym objawom.

Czosnek – skąd biorą się jego właściwości?

O ile grypy nie wyleczymy sami, przeziębienie zazwyczaj znika samoistnie po około kilku dniach. Możemy to przyśpieszyć odpowiednią dietą i lekami bez recepty.

Jedną z tajemnic zdrowia jest z pewnością czosnek. W jego składzie znajdują się siarka i olejki eteryczne, mające liczne, korzystne dla naszego zdrowia właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Dotyczy to zarówno czosnku zwykłego, jak i czosnku niedźwiedziego.

Jednym z cennych składników czosnku, który niszczy wirusy, jest allicyna.

Rozgniecione ząbki czosnku często bywają nazywane „naturalną penicyliną”; to ze względu na potężny zastrzyk odporności, jaki ze sobą niesie ich spożywanie. Ponadto, czosnek to prawdziwa witaminowa bomba: znajdziemy w nim witaminy z grupy B, A i C oraz wapń, potas, magnez, kobalt i chrom. To sprawia, że jego prozdrowotne działanie jest niemal tak intensywne, jak jego zapach i smak.

Jak jeść czosnek? Sposoby spożywania czosnku.

Jest jednak jeden haczyk, jeśli chodzi o ratowanie się czosnkiem przy przeziębieniu i wspomaganie się nim przy leczeniu grypy. Spożywany czosnek musi być… surowy. To dlatego, że obróbka termiczna zabija wiele cennych substancji działających przeciwzapalnie.

Ile ząbków czosnku dziennie? Specjaliści zalecają zdrowy rozsądek i spożywanie maksymalnie dwóch-trzech ząbków czosnku w ciągu doby – w przeciwnym wypadku możemy nadmiernie podrażnić błonę śluzową żołądka. Czosnek nie jest także zalecany w przypadku małych dzieci i matek karmiących, gdyż jego aromat przenika do mleka.

Syrop z czosnku czy mleko z czosnkiem i miodem?

Popularną metodą przyrządzania tego warzywa przy przeziębieniach i grypie, jest mleko z miodem i czosnkiem. Już tysiące lat temu kilka rozgniecionych ząbków czosnku, łyżkę masła i łyżkę miodu zalewano ciepłym mlekiem, po czym wypijano kubek takiej mikstury (za: Dmowski, 2013).

Inne popularne remedium to syrop z czosnku. Można go z łatwością przyrządzić w domu;

  • dwie-trzy sprasowane główki czosnku należy połączyć z sokiem z trzech cytryn, sześcioma łyżeczkami miodu i szklanką chłodnej wody (może być mineralna).
  • Syrop po dwudziestu czterech godzinach nadaje się do stosowania;
  • najlepiej spożywać trzy porcje dziennie.

Oczywiście, działanie czosnku przy przeziębieniu warto wspomagać lekami bez recepty. Pomocne są zwłaszcza preparaty z kwasem acetylosalicylowym. Odpowiednie leczenie i wypoczynek z pewnością przyśpieszą powrót do zdrowia.

 Czytaj także: Imbir na przeziębienie: właściwości, jak przyrządzić napoje imbirowe?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

  • Słowińska, A. Homeopathy in the treatment of influenza and upper respiratory tract infections of autumn-winter period. Medycyna Rodzinna, 5/2003; – Zielińska-Pisklak, M., Szeleszczuk, Ł., & Młodzianka, A. Bez czarny (Sambucus nigra). Domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Lek w Polsce, VOL 23 NR 6-7’13 (266/267)
  • http://aspirin.pl/
  • Eccles, R. Ostre ochłodzenie powierzchni ciała a przeziębienie. Otolarynologia, 2004, 3(2), 45-50.
  • Przepis na syrop z czosnku: https://polki.pl/zdrowie/medycyna-naturalna,syrop-z-czosnku-przepis-i-sposob-przygotowania,10077586,artykul.html
  • Borzęcki, A., Wójtowicz-Chomicz, K., Sidor, K., Makara-Studzińska, M., Borzęcki, P., Pikuła, A., & Sałaga-Pylak, M. (2012). Analiza rozpowszechnienia stosowania leków z grupy OTC wśród studentów AWF w Białej Podlaskiej. Family Medicine & Primary Care Review, (2), 126-128.
  • Skórka, A. Katar u dzieci. Manager Apteki, 10, 2016
  • Szamborski, R. (2016). Immunostymulacja szczepionkami doustnymi w prewencji i leczeniu nieżytów dróg oddechowych. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 12(1), 42-53.
  • Dmowski, R. (2013). Dawne metody leczenia jesiennych infekcji. repozytorium.uph.edu.pl
  • Lerch, D., & Mastalerz-Migas, A. (2013). Ocena wiedzy na temat grypy i jej powikłań na podstawie badań ankietowych. Family Medicine & Primary Care Review, (3), 342-343.

    O witrynie

    CoToZaLek.pl – rozbudowana baza wiedzy o lekach, substancjach leczniczych oraz różnego rodzaju chorobach i dolegliwościach.

    Prezentujemy sprawdzone informacje, staramy się podawać źródła opracowań.

    1 komentarz

    1. MARY

      Raz na jakiś czas kanapka z czosnkiem na wieczór (żeby nie odstraszac ludzi zapachem, hehehee;;) i w mojej rodzinie nikt nie choruje, a odrobina czosnku na kanapce to pycha!

      Odpowiedz

    Zostaw odpowiedź

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    46 + = 55