Mleko – kiedyś niemal podstawowy składnik diety, do którego spożywania zachęcali specjaliści od naszego zdrowia i żywienia; dzisiaj produkt, który wzbudza liczne kontrowersje. Zwłaszcza gdy jest to mleko bez laktozy. Zobacz, co to w ogóle za produkt. Dowiedz się, jak powstaje i czy rzeczywiście każdy może po nie sięgać bezkarnie. Poznaj również najważniejsze zalety i wady jego spożywania.
Mleko bez laktozy – co to takiego?
Jest to produkt spożywczy specjalnego przeznaczenia produkowany z mleka krowiego, w którym zamiast laktozy – cukru mlecznego – znajduje się laktaza, czyli enzym odpowiedzialny za rozkład laktozy na cukry proste. Charakterystycznym jest dla niego lekko słodkawy smak, za co odpowiada właśnie laktaza. Mleko to posiada również szarawy odcień. Mimo iż jest pozbawione laktozy, może być używane w taki sam sposób, jak tradycyjne mleko. To samo zresztą dotyczy wyrobów mlecznych powstałych na jego bazie.
Jak powstaje mleko bez laktozy?
Najczęściej stosowana i jednocześnie najprostsza metoda produkcji tego mleka, to bezpośrednie dodawanie do niego laktazy. Inne sposoby – bardziej zaawansowane technologicznie polegają na przepuszczeniu mleka nad laktazą lub też mechaniczne oddzielanie mleka od laktozy.
Wady i zalety produktu
Wyrób ten posiada swoich licznych zagorzałych zwolenników, którzy przypisują mu właściwie same prozdrowotne właściwości. Nie do końca jednak jest to prawdą, bo chociaż mleko bez laktozy posiada liczne zalety – o czym przekonamy się poniżej – jego spożycie nie zawsze oznacza korzyści dla organizmu. Istnieją również pewne grupy osób, które bezwzględnie powinny unikać mleka bez laktozy ze względu na posiadane schorzenia czy stan, w którym się znajdują obecnie.
Zalety
Mleko bez laktozy podobnie jak to zwykłe, posiada w swoim składzie sporą dawkę witamin: A, D, E oraz witaminy z grupy B, a także wiele składników o właściwościach prozdrowotnych jak: wapń, magnez, cynk, potas, fosfor. Dzięki eliminacji laktozy są one dostępne w czystej postaci, a więc nieco szybciej przyswajane przez organizm. Ze względu na eliminację laktozy doskonale sprawdza się w diecie osób z nietolerancją tego składnika, co oznacza, że jego spożywanie nie wywołuje u nich gazów, bolesności żołądka czy innych tego typu objawów.
Wady
Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na fakt, iż mleko pozbawione laktozy staje się produktem przetworzonym, co już samo stanowi pewną wadę. Na przykład istnieje związek między tego rodzaju artykułami spożywczymi, a nasileniem dolegliwości bólowych i bolesnych wzdęć u kobiet w czasie miesiączki. Ponadto tego typu produkty stanowią pewne obciążenie dla żołądka i generalnie nie służą naszemu organizmowi. Po drugie mleko bez laktozy spożywane regularnie przez osoby nieodczuwające dyskomfortu po wypiciu zwykłego mleka, może doprowadzić do powstania wtórnej nietolerancji laktozy. Specjaliści zwracają też uwagę, że u osób zdrowych picie mleka bezlaktozowego może rozleniwić układ enzymatyczny, czyli zaburzyć ogólnie proces trawienia. Wadę tego produktu stanowi też jego cena – potrafi ona być niekiedy dwukrotnie wyższa niż w przypadku zwykłych artykułów.
Kto nie powinien sięgać po mleko bez laktozy?
Na produkt ten powinny zwrócić szczególną uwagę, nie tylko osoby zdrowe, które błędnie traktują go, jako zdrową żywność. Ze względu na wysokie IG (indeks glikemiczny) mleko bez laktozy nie może znaleźć się w jadłospisie cukrzyków, osób z insulinoodpornością oraz hipoglikemią, czy innymi zaburzeniami gospodarki cukrowej. Mleka tego nie poleca się również osobom z alergią na białka mleka. Sięganie po ten produkt wyklucza również cukrzyca w ciąży – dość częsta przypadłość o przyszłych mam.
Mleko bez laktozy a odchudzanie
Ta kwestia jest bardzo często poruszana wśród osób będących na diecie. Jak odpowiadają na to pytanie dietetycy i trenerzy? Oni, podobnie jak pozostali specjaliści od zdrowia, skupiają się na głównym przeznaczeniu tego mleka. Podkreślają, że jest ono dedykowane osobom, którym laktoza wyraźnie szkodzi. W pozostałych wypadkach nie widzą żadnych konkretnych przesłanek, by mogło ono pomóc lub zaszkodzić w samym procesie odchudzania.
Moda na produkty bez laktozy – uznanej przez ogół społeczeństwa za wysoce szkodliwą substancję – rośnie w siłę. Tego typu artykuły spożywcze – w tym właśnie mleko bez laktozy – bardzo często lądują w naszych koszykach na zakupy. Chętnie podajemy je naszym pociechom, sądząc, że to zdrowa alternatywa. Sami natomiast sięgamy po nie, bo jesteśmy przekonani, że takie mleko jest o wiele łagodniejsze dla naszego układu pokarmowego. Zapominamy jednocześnie, iż jest to produkt częściowo zmodyfikowany – w związku z procesem pozbawiania go zawartej w nim naturalnie laktozy – co oznacza, że mamy do czynienia z niepełnowartościowym artykułem spożywczym. Nie zdajemy sobie także sprawy z faktu, iż jest to specjalny produkt dietetyczny z przeznaczeniem dla osób, które nie tolerują laktozy, co niestety równa się szkodliwemu wpływowi na organizm osób zdrowych. Warto o tym pamiętać przy następnych zakupach.