Kwas foliowy: wit. B9, dlaczego jest ważny, naturalne źródła kwasu foliowego
Kwas foliowy inaczej witamina B9, przez niektóre źródła nazywana B11. Ważne, aby pamiętać, że jak większość innych witamin, musi być przyjmowana razem z pokarmem.
Dlaczego kwas foliowy jest taki ważny?
Kwas foliowy jest ważny zarówno dla mamy jak i dziecka. Jest on elementem procesu syntezy aminokwasów. Aminokwasy to najmniejsze składniki białek, a także zasad azotowych, jakie wchodzą w skład nukleotydów, czyli najmniejszych podjednostek kwasów nukleinowych – DNA i RNA. Foliany w organizmie są dodatkowo uwodorowane.
Jeśli folianów w organizmie zabraknie, to najczęstsze procesy chorobowe, które związane są z niedoborem witaminy i jego następstwami, to m.in. zaburzenia układu nerwowego. Poza tym niedokrwistość, a nawet miażdżyca, która wywołuje nieprawidłowe działanie układu krążenia. To może mieć wpływa na rozwój płodu w łonie matki – mogą wystąpić błędy w powstawaniu cewy nerwowej .
Naturalne źródła kwasu foliowego
Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że natura ma w sobie tyle dobrodziejstw. Małe co prawda, ale jednak ilości kwasu foliowego syntetyzują wewnątrz ciała, bakterie naszej flory jelitowej z codziennego pokarmu. Pewną ilość potrzebnych substancji zawiera np. mięso, nie zaspokoi to jednak zwiększonych potrzeb organizmu w tym zakresie w czasie ciąży.
Witaminy szukamy w warzywach liściastych, bo liść to przecież po łacinie folium. Takie rośliny jak szpinak, szparagi, liście sałaty i kapusty, brokuły, kalafior – są najlepszym źródłem witamin. Oprócz nich korzystne są dla organizmu pomidory i ziemniaki. Trzeba jednak pamiętać o tym, że obróbka termiczna, gównie zaś pieczenie i gotowanie pozbawia produkty większości witamin, w tym – potrzebnej kobietom w ciąży do prawidłowego rozwoju ich nienarodzonych dzieci – witaminy B9. Dlatego warto w czasie ciąży większość posiłków przygotowywać na parze.
Kiedy natura to za mało – czy kwas foliowy można suplementować?
Nie bójmy się zażywać dobrych, polecanych przez naszych lekarzy suplementów. Dzienna duża dawka kwasu foliowego wynosi 400 µg. Osiągnięcie jej tylko z naturalnych produktów nie jest możliwe. Trzeba się wspomóc suplementami z apteki. Kobiety w ciąży powinny dla pewności uzupełnić swoją dietę, dostępnym w odpowiednich proporcjach kwasem foliowym, w dawkach zalecanych przez ich prowadzącego ginekologa.
Trzeba pamiętać, że dostosowanie przyjmowania kwasu foliowego na przestrzeni całego okresu ciąży, mamy powinny skonsultować z lekarzem.
Dlaczego należy zapobiegać niedoborom kwasu foliowego?
Cewa nerwowa w ciele nienarodzonego, ale już rozwijającego się w łonie matki dziecka, jest otwartym tworem, będącym początkiem jego rdzenia kręgowego i mózgowia, o którego prawidłowy rozwój trzeba zadbać. Uzupełnianie kwasu foliowego ma zasadnicze znaczenie dla jeszcze nienarodzonego dziecka.
Witamina B9, czyli inaczej kwas foliowy jest szczególnie niezbędna w pierwszych dwóch miesiącach życia płodowego.
Wtedy kobieta w ciąży, pod zwykle wpływem ginekologa jest informowana, że trzeba rozpocząć suplementację kwasem foliowym. W dzisiejszych czasach własną pamięć można wspomagać przypominającymi aplikacjami. Jest dostępnych już wiele aplikacji ciążowych, w których można ustawić sobie czas zażwania poszczególnych dawek.
Mamy powinny pamiętać, że niedobory kwasu foliowego w ciąży, a co za tym idzie – folianu, mogą spowodować poważne wady rozwojowe u ich dzieci. Może zdarzyć się bezmózgowie, ale także przepuklina mózgowo-rdzeniowa lub uwypuklenia czy pęcherze, wystające zazwyczaj pomiędzy kręgami, wypełnione tkanką nerwową.
To nie wszystko – może nastąpić przedwczesny zgon maluszka albo wystąpić inwalidztwo. W naszym kraju mamy najwyższy współczynnik zgonów, spowodowany wrodzoną wadą cewy nerwowej.
O czym jeszcze pamiętać?
W trakcie ciąży, ale również w okresie przygotowania do niej konieczne jest zrezygnowanie z używek. Są wśród nich kawa, mocna herbata, a także alkohol. Kofeina wypłukuje niektóre mikroelementy, jak wapń i magnez, utrudnia wchłanianie żelaza i działa moczopędnie. A spożywana w dużych ilościach może zwiększać ryzyko poronienia.
Nade wszystko jednak trzeba pamiętać o witaminach. Najważniejszą z nich, potrzebną dla kobiet przygotowujących się do ciąży i będących w ciąży jest wspomniany kwas foliowy, który chroni przed powstawaniem wad cewy nerwowej. By dostarczyć do organizmu właściwe ilości tego cennego elementu, nie wystarczy sama dieta. Dlatego na najbliższej wizycie u ginekologa warto zapytać o polecane farmaceutyki zawierające przynajmniej 0,4 mg kwasu foliowego. Wszystko to w trosce o zdrowie mamy i dziecka.