Szukasz sposobu na walkę z infekcją? Sięgnij po korzeń imbiru na przeziębienie – naturalny lek jest bliżej, niż myślisz.

Rozgrzewające właściwości imbiru znane są od lat, dlatego warto zadbać o to, by to egzotyczne kłącze gościło w naszych kuchniach od września do marca. Można dodawać je do wielu potraw i napojów, które wspomogą naszą odporność oraz pomogą ustrzec się przed infekcją. Warto jednak pamiętać, że choć w sklepach bez problemu kupimy imbir suszony, najwięcej substancji leczniczych znajdziemy w świeżym kłączu.

Jeśli nie odpowiada ci charakterystyczny smak imbiru, skorzystaj z wielu ciekawych przepisów na prozdrowotne mikstury, które wspomogą twój układ odpornościowy i pozwolą ci przetrwać jesień oraz zimę bez cienia infekcji. Poniżej znajdziesz wiele propozycji na napoje imbirowe oraz dowiesz się, jak używać imbiru, by zachować jak najwięcej jego cennych właściwości.

Właściwości imbiru, czy jest potrzebny przy przeziębieniu?

Imbir posiada właściwości rozgrzewające, dlatego świetnie sprawdza się podczas przeziębienia, ponieważ redukuje dreszcze i uczucie chłodu.

Trzeba jednak wiedzieć, że zawarte w kłączu substancje wykazują także działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne, co zostało potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi.

Udowodniono bowiem, że obecne w imbirze oleje nazywane geraniolami niszczą mikroby.

Najnowsze doniesienia potwierdzają także ich działanie przeciwgorączkowe, a nawet antynowotworowe!

Warto dodać, że imbir poprawia krążenie, redukuje obrzęki oraz przynosi ulgę podczas napadu migreny.

Ponadto to egzotyczne kłącze zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi, działa moczopędnie, a także wzmacnia i oczyszcza ręki.

Dzięki właściwościom usprawniającym krążenie, poprawia ukrwienie mózgu, dlatego wpływa na poprawę koncentracji.

Dowiedziono także, że imbir jest skutecznym lekiem na mdłości, z czego nierzadko korzystają kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną lub chorobę morską.

Nie bez znaczenia są również substancje zawarte w kłączu, które ułatwiają trawienie i pobudzają wydzielanie soków żołądkowych.

imbir w całości oraz sproszkowany

Imbir jest także bogaty w witaminy  minerały, które  wspomagają organizm w walce z infekcjami. W 100 gramach świeżego kłącza znajduje się:

  • 2,3 g białka,
  • 0,9 g tłuszczu,
  • 2,4 g błonnika,
  • 20 mg wapnia,
  • 3,5 mg żelaza
  • oraz 405 mg magnezu.

Właśnie dlatego poleca się stosowanie imbiru w czasie różnych dolegliwości.

Jak przyrządzić imbir do picia?

W internecie możesz znaleźć wiele przepisów na imbirowe napoje na przeziębienie. Różne kombinacje składników pozwalają na dopasowanie naparu do twoich kubków smakowych. Jednym z najprostszych rozwiązań jest przygotowanie wywaru z imbiru, który z pewnością przyda się w czasie infekcji.

Potrzebujesz:

  • około 6-8 cm świeżego kłącza imbirowego i litr gorącej wody.

Dodatkowo możesz użyć soku z cytryny lub limonki oraz miodu. Ponadto przyda ci się duży słoik i talerzyk.

Aby przygotować wywar z imbiru, zetrzyj kłącze na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odciśnij całość. Następnie umieść miąższ w słoiku i zalej go wrzącą wodę, po czym przykryj naczynie talerzykiem. Całość odstaw przynajmniej na cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie dokładnie przecedź napar i wyciśnij resztę płynu z imbiru.

Gotowy wywar przechowuj w lodówce i sięgaj po niego nawet do sześciu razy dziennie, co dwie albo trzy godziny. Pij miksturę szczególnie podczas infekcji. Nalej wówczas 1/4 lub 1/3 kubka wywaru, zalej go gorącą wodę i dopraw sokiem z cytryny lub miodem. Wypij napój zanim wystygnie. Regularne picie wywaru z imbiru poprawi twoje krążenie i sprawi, że szybciej poradzisz sobie z infekcją. Pamiętaj, że jeśli nie czujesz ulgi po kilku dniach, czeka cię wizyta u lekarza, który zleci badania i dopasuje najskuteczniejsze leczenie.

Herbata z imbirem na przeziębienie

Powyższy wywar może być świetną bazą do herbaty z imbirem na przeziębienie.

Do jej przygotowania możesz użyć także świeżo startego kłącza, jednak taki napój będzie mniej rozgrzewający. Przygotowanie rozgrzewającej herbatki jest banalnie proste. Wystarczy zaparzyć ulubioną herbatę i dodać do niej starty imbir.

Dobrym pomysłem jest także wymieszanie jej z opisanym wcześniej naparem. Całość można doprawić miodem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowany napój można pić bez ograniczeń.

Kawowy napój imbirowy na przeziębienie i nie tylko

Kawa według przemian z przepisu Agnieszki Maciąg to doskonała propozycja nie tylko na poprawę samopoczucia w czasie przeziębienia, ale także jako idealny napój na każde jesienne czy zimowe popołudnie.

Do jej przygotowania potrzebujesz: naturalnej kawy mielonej, wody,  mielonego cynamonu, całych goździków, świeżego imbiru (może być w proszku), szczypty soli, cytryny i jasnego miodu (najlepiej lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego).

Przygotuj 300 ml wody, z czego odlej łyżkę. Pozostały płyn zagotuj w rondelku. Zmniejsz ogień i odczekaj dwie minuty, po czym wsyp szczyptę cynamonu i gotuj kolejne dwie minuty. Następnie dodaj imbir i 3-4 goździki. Gotuj dwie minuty. Wymieszaj łyżkę wody z bardzo małą szczyptą soli, wlej do rondelka i pozostaw na ogniu na następne dwie minuty, po czym wyciśnij trzy krople cytryny i odczekaj (a jakże!) dwie minuty. Wsyp do mikstury dwie łyżki kawy i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie zdejmij kawę z ognia, odstaw na dwie minuty, a potem rozlej napój do naczyń z niewielką ilością miodu. Gotowe!

Imbir to świetny, domowy lek na pierwsze oznaki infekcji. Nie zapominaj jednak, że jego właściwości, choć przebadane i potwierdzone przez liczne grono specjalistów, mogą nie być wystarczające w walce z chorobą. Jeśli zauważysz pierwsze objawy przeziębienia lub grypy, możesz sięgnąć po mikstury oparte na tym aromatycznym kłączu, jednak gdy nie zauważysz poprawy, nie zwlekaj – idź do lekarza i natychmiast rozpocznij leczenie zgodne z zaleceniami specjalisty. Z pozoru błahe przeziębienie może skutkować poważnymi powikłaniami, które odbiją się szerokim echem na twoim zdrowiu.

Czytaj także: Czosnek na przeziębienie – jak jeść czosnek przy przeziębieniu i grypie?

źródła:

  • https://klaudynahebda.pl/imbir-przeziebienie/
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Imbir_lekarski
  • http://agnieszkamaciag.pl/imbir/

O witrynie

CoToZaLek.pl – rozbudowana baza wiedzy o lekach, substancjach leczniczych oraz różnego rodzaju chorobach i dolegliwościach.

Prezentujemy sprawdzone informacje, staramy się podawać źródła opracowań.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

75 − = 71