Ludzkie ciało jest domem dla bilionów mikroorganizmów. Składają się one na naszą mikrobiotę, a organem, który zamieszkuje ich największa ilość, są jelita. Te mikroorganizmy odgrywają ważną rolę w trawieniu, metabolizmie, funkcjonowaniu mózgu, odporności i zarządzaniu gospodarką energetyczną naszego organizmu. Istnieją również i takie drobnoustroje, które nam najzwyczajniej szkodzą, zwiększając np. prawdopodobieństwo pojawiania się różnych infekcji czy stanów zapalnych.
Jakie bakterie znajdziemy w mleku?
Lactobacillus
Jest to rodzina bakterii znajdujących się w mleku, w skład której wchodzą takie gatunki jak L. delbrueckii, L. acidophilus i L. helveticus. Jak wynika z badań, L. acidophilus w połączeniu z Bifidobacterium bifidum znacznie obniża poziom cholesterolu już w przeciągu 6 miesięcy. L. acidophilus zwiększa również zdolność organizmu do absorpcji żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12 i innych składników odżywczych. Poza wchłanianiem cholesterolu zmniejsza też znacznie ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto bakterie te poprawiają pracę wątroby i wzmacniają układ odpornościowy.
Lactococcus
Jest to kolejna rodzina bakterii, których doskonałym źródłem jest mleko. L. lactis pomaga nam chronić się przed infekcjami poprzez skuteczne zwalczanie mikroorganizmów odpornych na antybiotyki. Wzmacnia też naszą odporność, pomaga m.in. zapobiegać infekcjom wywołanym przez pneumokoki, które są niezwykle groźnymi dla naszego zdrowia. Z kolei przy zakażeniu wirusem grypy (H1N1) L. lactis mogą pomóc zmniejszyć uszkodzenie płuc u pacjenta i najzwyczajniej obniżają ryzyko przeziębienia.
Bifidobakterie
Bifidobakterie są ważnym dla pracy naszych jelit probiotykiem, który również często znaleźć możemy w składzie różnych wspierających pracę układu pokarmowego suplementów diety. Badania nad tymi mikroorganizmami wskazują, iż mogą one być ważnym sprzymierzeńcem w łagodzeniu objawów IBS, odbudowywaniu flory jelitowej i czy też zwalczaniu infekcji.
80 procent mikroorganizmów w naszych jelitach to bakterie
Warto wiedzieć, iż wraz ze starzeniem się, ich liczebność w naszym organizmie znacznie spada. Z kolei mniejsza liczebność Bifidobakterii jest powiązana z możliwością pojawienia się alergii, czy np. cukrzycy. Dlatego też mleko i produkty mleczne uznać należy za wysoce pożyteczne składniki naszej diety. Z uwagi na wysoką zawartość probiotyków w swoim składzie, spożywanie produktów mlecznych usprawnia działanie układu pokarmowego, a także zwiększa odporność. Dodatkowo niektóre szczepy probiotyczne zawarte w mleku korzystnie wpływają na nasz układ krążenia, inne z kolei, ze względu na swoje funkcje regulacyjne, mogą również dobroczynnie oddziaływać na nasz nastrój. Co więcej, wśród pozytywnych efektów spożywania mleka wymienia się nawet utratę zbędnych kilogramów. Mleko i produkty mleczne pomagają nam nie tylko zrównoważyć mikrobiotę i usprawnić pracę układu pokarmowego, ale również korzystnie wpływają na zdrowie i kondycję organizmu.